Vooruitblik: divisieteams hebben zin in de seizoenstart

maart 28, 2017 //

De beide Siosport-Vrouwentriathlonteams hebben al samen getraind, en de triathlon-teamcompetities gaan volgende maand van start. Het 1eDivisieteam verwelkomt een nieuw lid, Margo. Het 2eDivisieteam verwacht beter te presteren doordat de teamleden elkaar nu goed kennen en van vorig jaar geleerd hebben.

Linda van der Ham van het 2eDivisieteam vertelt daarover: “Er zijn een paar mensen afgevallen, dus we hebben een kleiner team dan vorig jaar. We zijn met zijn zessen, en dat is vrij krap, zeker als er blessures zijn. Voordeel is wel dat we er vorig seizoen ook al alle zes waren, en dat we elkaar ondertussen goed kennen. (inmiddels is er een extra teamgenote bijgekomen, redactie) De eerste wedstrijd, vorig jaar en dit jaar, is een teamtriathlon, en die ging vorig jaar niet zo goed. We hebben daar toen wel veel van geleerd. Eind april doen we hem weer, en weten nu beter wat we kunnen en waarbij we elkaar dus kunnen helpen. Ik ben bijvoorbeeld een betere loper dan fietser, dus het is handig als ik in het midden van de groep kan fietsen. Vorig jaar werd ik er nog meteen afgereden, dat was niet zo handig.”

Het team heeft vorig jaar na het seizoen nog een loopwedstrijd gedaan, en eind januari stond alweer de eerste gezamenlijke sportdag op het programma, met ’s ochtends een hardloopwedstrijd en ’s middags een zwemtest – en pannenkoeken eten tussendoor. In april gaat het seizoen echt van start, met een gezamenlijke fietstraining, een teamtijdrit, Zwemloop Het Lint en eind april de eerste divisiewedstrijd.

Wat zijn de ambities? “Nou, bij die eerste wedstrijd, de teamtriathlon in Arnhem, gaan we dus beter voor de dag komen dan vorig jaar! Als we dat doen, dan is aan het eind van het seizoen een top-tien-klassering mogelijk. Vorig jaar lukte dat net niet, door die slechte eerste wedstrijd. Er zijn wel meer teams dan vorig jaar, 24 in plaats van 20. Maar dan nog: we gaan voor de top 10!”

Waar verheugt Linda zich het meest op? “Ik wil de teamwedstrijden dit jaar voor mezelf benutten om sneller te worden op die korte afstanden zo te trainen voor mijn hoofddoel komend seizoen: het age group WK in Rotterdam in september. En waar ik me ook op verheug: dit jaar doen we een aantal wedstrijden op dezelfde plek en dag als het 1eDivisie-team, leuk om hen te zien en aan te kunnen moedigen!”

Finishfoto 1eDivisieteam Siosport-VrouwentriathlonOok van dat 1eDivisieteam stopten er een paar, en er is één nieuw lid, Margo Hoek (39) uit Berkel en Rodenrijs (foto boven). Ze vertelt: ‘Ik heb eerder twee seizoenen meegedaan in een ander 1eDivisieteam, maar dat lukte vorig jaar niet meer, en toen had ik al eens gepolst bij Sione (Jongstra, red.) – die ik al kende van trainingen, de Lanzarote-week en ook als coach. Maar toen was er geen plek en heb ik een jaar geen triathlons gedaan, en al helemaal geen teamcompetitie. Voor komend seizoen had ik al bedacht dat ik een halve wilde gaan doen, en toen zag ik de oproep voor het 1eDivisieteam. Het lijkt me leuk om een paar eigen triathlons, met die halve dus, te combineren met zo’n heel ander soort wedstrijden.

Ook het 1eDivisieteam was bij het hardlopen, zwemmen en pannenkoekeneten van eind januari, en ook voor hen staan de komende tijd de fietstraining, de Zwemloop en dan de eerste wedstrijden op het programma. Margo gaat eerst nog naar de trainingsweek op Lanzarote: “Lekker in de heuvels fietsen, daar krijg je sterke benen van! En verder alleen maar sporten-eten-slapen, heerlijk! Dan hoef je eens niet zo te passen en te meten om te trainen naast je werk.”

Margo werkt bij als beleidsmedewerker bij de overheid en is bezig met het ontwikkelen van een eigen praktijk als life coach, waarin bewegen ook een belangrijke rol speelt. Komend seizoen gaat ze in het Siosport-Vrouwentriathlonteam echter zelf aan de bak. Waar kijkt ze vooral naar uit? “Het met elkaar doen in zo’n individualistische sport. Ik ken de andere teamleden al een beetje, via Sione, en we hebben nu de eerste dingen gedaan en ik vind de sfeer heel prettig en bemoedigend. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. We willen in elk geval in de 1eDivisie blijven!”