Vraag & antwoord: starten en wisselen, hoe gaat dat?

juli 19, 2015 //

Op ons speciale mailadres vraag@vrouwentriathlon.nl zijn de afgelopen weken vooral vragen binnengekomen over de start en de wissels tijdens de triathlon. Daarom staat dat thema deze keer centraal.

Vraag van Aurelia: zijn er verschillende startvakken, net zoals bijvoorbeeld bij grote hardloopevenementen?
Antwoord: Nee, bij de Vrouwentriathlon start je gezamenlijk vanuit het water. Er zijn geen aparte gedeeltes voor de ‘snelle’ of ‘langzamere’ zwemmers. Wel zijn er aparte starttijden voor de verschillende afstanden (1/16 en 1/8).

Vraag van Linda: Klopt het dat het er wild aan toegaat bij de start? Ik heb gehoord dat je onder water wordt geduwd?
Antwoord: dat valt reuze mee! Natuurlijk zijn er dames bij die erg fanatiek zijn en als eerste weg willen zijn. De deelneemsters die goed kunnen zwemmen liggen dan vaak ook vooraan. Zij zullen zo snel mogelijk van start willen gaan. Het kan zijn dat je dan in de drukte eens een arm tegen je hoofd krijgt of een been in je nek. Ben je een langzame zwemmer of vind je de start toch wat spannend met zoveel vrouwen tegelijk? Zorg er dan voor dat je niet vooraan in het water start maar kies een positie achterin het startveld.

Vraag van Annelies: Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk tijd verliest in de wisselzone? Wat is de belangrijkste tip?
Antwoord: Een goede voorbereiding is onontbeerlijk! Bekijk van te voren goed de plattegrond van het parcours in het programmaboekje. En kom op de wedstrijddag ruim op tijd. Zo heb je alle tijd om het parcours  en jouw plek in de wisselzone te verkennen en al jouw spullen neer te leggen. Probeer te onthouden waar jouw plek is en onthoud vooral de vaststaande elementen: derde hek, laatste rij, etc. Kijk goed wáár je het water uitkomt en hoe je dan moet rennen om bij jouw fiets te komen en de wisselzone te verlaten. Loop dit ook alvast, dan herken je het later tijdens de wedstrijd. Bekijk ook waar je ná het fietsonderdeel de wisselzone weer binnenkomt en hoe je daarna verder moet richting het loopparcours.

Vraag van Maaike: Ik zie soms dat andere triatleten hun schoenen al hebben vastgemaakt aan hun fiets. Mag dat? En scheelt dit echt tijd?
Antwoord: Ja, dit mag. Maar het scheelt alleen tijd als je de techniek goed beheerst en dit vaker doet. Ga het dus vooral niet pas tijdens de wedstrijd uitproberen, maar train hierop. Met vallen verlies je meer tijd dan met het aantrekken van je schoenen! En sommige parcoursen lenen zich niet voor deze tactiek. Heb je bijvoorbeeld een parcours waarbij je heel snel omhoog moet, dan is het maar vraag of het handiger is.

Heb jij ook een vraag?
Meedoen aan de Vrouwentriathlon is voor veel deelneemsters de eerste kennismaking met de triathlonsport. We kunnen ons indenken dat aanstaande en/of beginnende triatletes vele vragen hebben. Daarom hebben we een speciaal mailadres geopend waar je al jouw prangende vragen over triathlon in het algemeen en de Vrouwentriathlon in het bijzonder kwijt kunt! In mei beantwoordden we al een aantal vragen. Heb jij een andere vraag over triathlon die je graag beantwoord ziet? Stuur deze dan naar vraag@vrouwentriathlon.nl. We proberen alle vragen van een antwoord te voorzien! Onder alle vrouwen die een vraag insturen verloten we aan het eind van de zomer een prijs.