Wat je altijd al wilde weten over triathlon: vraag&antwoord!

mei 23, 2015 //

Meedoen aan de Vrouwentriathlon is voor veel deelneemsters de eerste kennismaking met de triathlonsport. We kunnen ons indenken dat aanstaande en/of beginnende triatletes vele vragen hebben. Daarom hebben we een speciaal mailadres geopend waar je al jouw prangende vragen over triathlon in het algemeen en de Vrouwentriathlon in het bijzonder kwijt kunt! Er zijn diverse vragen binnengekomen. In deze nieuwsbrief beantwoorden we de eerste serie. Heb jij een andere vraag over triathlon die je graag beantwoord ziet? Stuur deze dan naar vraag@vrouwentriathlon.nl. We proberen de komende maanden alle vragen van een antwoord te voorzien! Onder alle vrouwen die een vraag insturen verloten we aan het eind van de zomer een prijs.

Vraag van Anneke, Marijke en Alie: Wat moet ik aan? Is een wetsuit verplicht?
Antwoord: dat hangt onder meer van jouw budget af! Een wetsuit is voor deelname aan de Vrouwentriathlon geen verplichting en zeker geen absolute must. Doe je dus voor het eerst mee, dan kun je deze aanschaf beter nog even uitstellen. Wel een aanrader: een triathlonpakje of trisuit. Dit is een outfit waarin je alle drie de onderdelen van de triathlon (zwemmen, fietsen, hardlopen) kunt doen zonder je steeds te hoeven omkleden. Een trisuit heeft een dun zeem dat snel droogt na het zwemmen en niet in de weg zit bij het hardlopen, maar wel voldoende comfort biedt tijdens het fietsonderdeel.

Vraag van Henriëtte: Waar maak ik het startnummer aan vast? En blijft deze wel droog in het water?
Antwoord: je draagt het startnummer niet tijdens het zwemmen! Je kunt het beste een startnummerband gebruiken of een breed elastiek. Deze bevestig je om jouw middel. Hier kun je jouw startnummer met behulp van speldjes (niet vergeten mee te nemen!) aan vast maken. Tijdens het fietsonderdeel draag je het startnummer op jouw rug, tijdens het looponderdeel draai je het nummer naar de buik. Als je geen startnummerband hebt, dan moet het startnummer aan de voorzijde worden gespeld. Maak het dan dus niet vast aan jouw zwempak, maar speld het nummer aan een shirt of jasje.

Vraag van Petra: Waarom mogen alleen deelnemers in de wisselzone komen? Vorig jaar mocht mijn moeder geen fietsjasje bij mijn fiets neerleggen, daardoor had ik het erg koud tijdens het fietsen.
Antwoord: Dat zijn de regels: de wisselzone wordt ook wel het parc fermé genoemd, oftewel: gesloten gebied. Zo weten we zeker dat er alleen deelnemers in de wisselzone komen en dat niet zomaar iemand er bijvoorbeeld met jouw racefiets vandoor gaat. Omdat jouw supporters geen toegang hebben tot de wisselzone moet je van tevoren goed nadenken over wat je allemaal nodig hebt tijdens de race. Is het  een erg koude dag en wil je een shirt of windjack aan tijdens het fietsonderdeel? Dan moet je deze zelf klaarleggen bij de rest van jouw spullen! Ook bij het ophalen van de fiets na afloop van de Vrouwentriathlon mogen alleen deelnemers in het parc fermé komen. Onze vrijwilligers controleren of jouw startnummer overeen komt met het startnummer op de fiets.

Vraag van Yrsa: Kan ik me omkleden in de wisselzone? Is er een tentje of kleedkamer of zoiets?
Antwoord: Ja, je kunt je omkleden in de wisselzone, maar er is geen tent of kleedkamer, alle toeschouwers kunnen de triatletes gewoon zien. Omdat je ook niet teveel tijd wilt verliezen tijdens de wissel naar het volgende onderdeel, raden we je aan een trisuit te dragen (zie ook het antwoord bij de vraag ‘Wat moet ik aan’). Ook een mogelijkheid: een shirt en broek over het badpak aantrekken.