Wisselclinic: net echt, en een boel nuttige tips

mei 26, 2017 //

Op 10 mei organiseerde Sione Jongstra van Siosport een wisselclinic. Susie Cats (24) uit Rotterdam vertelt wat ze daarin gedaan hebben: “Eerst legden we zelf onze spullen klaar, als een soort nulmeting, dus hoe wij dachten dat het hoorde. Daarna gaf Sione tips, over details waar je meteen wat aan hebt. Daarna gingen we oefenen. Het was te koud om echt het water in te gaan, maar we deden wel net alsof we uit het water kwamen voor de eerste wissel: zo snel mogelijk klaar zijn om te gaan fietsen. Daarna holden we naar de startlijn, fietsten een klein stukje om een pion en weer terug naar die lijn, om weer het wisselvak in te gaan, voor de tweede wissel. Dat was net echt, zo konden we alles oefenen!”

Wat waren dan van die nuttige tips? Susie pakt haar aantekeningen erbij. Die had ze op de terugweg naar Rotterdam in de trein gemaakt. Ze leest er een paar voor: “Op tijd bij de briefing zijn, zodat je op de hoogte bent van de regels. Een vast punt nemen om je te oriënteren, zodat je weet waar je fiets staat als je uit het water komt. Je zonnebril zo in je helm doen dat je ze in één keer op kunt zetten zonder te hoeven draaien. Snelsluiters voor de veters van je hardloopschoenen.”

Susie, op de foto helemaal links op de achterste rij (blauw broekje), vervolgt:: “Superchill! Voor mensen die het vaak doen is het misschien allemaal heel logisch, maar voor de eerste keer is het heel fijn dat je dat allemaal hoort.” Want de Vrouwentriathlon in Utrecht wordt Susies eerste triathlon. “Ik kijk er enorm naar uit, zeker na de clinic! Ik kom uit het roeien, dan train je wel eens op de racefiets. En als kind heb ik aan wedstrijdzwemmen gedaan. Triathlon is een leuke andere manier om fit te blijven.”

Susie en haar vriendin waren de jongste deelnemers aan de wisselclinic, maar dat vond ze geen probleem: “Het is juist mooi dat bij zo’n clinic en bij de Vrouwentriathlon allerlei vrouwen meedoen: jong en oud, dik en dun, met veel sportervaring of weinig! Dat het zo toegankelijk is. Sport als verbinder, onwijs gaaf!”