Yneke Vocking – maart 2009

maart 8, 2009 //

De komende periode stellen we iedere maand een deelneemster aan de Vrouwentriathlon aan je voor. Dit keer Yneke Vocking uit Amerongen. Yneke is voedingskundige en begeleidt mannen en vrouwen die, doormiddel van een gezondere leefstijl, willen afvallen. Ook is Yneke bekend als coach van het programma De Afvallers van SBS6 en schrijft ze voor verschillende tijdschriften. In Beesd doet ze met een aantal vrouwen mee die ze in haar praktijk begeleidt.

Waarom heb je je ingeschreven voor de vrouwentriatlon?
“Ik ben niet zo van de speciale vrouwendingen, maar toen ik een aantal vrouwen enthousiast maakte, moest ik er ook aan geloven natuurlijk. En nu vind ik het toch wel een erg leuk idee.”

Hoe bereiden jullie je voor?
“De meiden die ik begeleid met afvallen, zijn al aan het lopen en fietsen. Ze zien alleen erg tegen het zwemmen op, maar dat gaan ze nog een paar keer oefenen. Zelf loop en fiets ik regelmatig. En zodra het bosbad in Leersum open is, ga ik daar nog wat baantjes trekken.

Is triatlon een geschikte sport als je wilt afvallen?
“De triatlonsport is heel erg afwisselend en daarom is het juist ook geschikt voor beginnende sporters. Je kunt zonder te grote belasting bijna iedere dag sporten. Daarnaast belast je vrijwel alle grote spiergroepen en omdat het een duursport is verbrand je veel energie. Heel erg geschikt dus om af te vallen. Al is het nog belangrijker dat je het doet omdat je het leuk vindt, want anders houd je het niet vol.”

Heb je nog tips voor vrouwen die door middel van sport willen afvallen?
“Je moet als een sporter gaan eten en denken. Eet dus niet te weinig en zorg goed voor jezelf. Je hebt niks aan een crashdieet want dan ga je absoluut niet vooruit. Eet zes keer per dag heel bewust en vermijd snoepen en snacken. Dan ben je al heel goed bezig.”

Wat kun je het beste eten op de wedstrijddag?
“Een sprint (1/16) triatlon is heel intensief. Daarom kun je het beste twee tot 3 uur voor de wedstrijd je laatste maaltijd eten. Doe wat je normaal doet, dat bevalt meestal het beste. Extra eten is niet nodig, dat zit alleen maar in de
weg. Eet geen rauwkost of vette dingen. Vlak voor de start kun je nog een paar slokken dorstlesser pakken of een half banaantje.

Moet je tijdens de wedstrijd nog iets eten?
“Een heel korte triatlon is goed te doen zonder te eten en te drinken. Zelf zal ik bidon met dorstlesser op mijn fiets zetten zodat ik eventueel nog wat slokjes kan drinken. Je kunt ook voor het zwemmen nog wat dorstlesser drinken. In ieder geval moet je na de wedstrijd wel goed drinken om snel vocht weer aan te vullen.”

Kijk voor meer info over Yneke Vocking op: www.voedingsadvies.info

Tekst: Marcia Jansen