Yvette en Kelly: leerzame en inspirerende open water clinic

augustus 31, 2020 //

/

“Sione heeft met veel passie hele goede tips en uitleg gegeven!” De 33-jarige Yvette is heel enthousiast over de open water clinic die Sione Jongstra van Siosport begin augustus speciaal voor de Vrouwentriathlon gaf. Ook de 33-jarige Kelly van Ruler uit Leusden vond de clinic erg geslaagd: “Het is inspirerend om goede tips te krijgen van iemand zoals Sione die zó sportief is.”

Samen met andere deelneemsters verzamelden zij zich donderdag 6 augustus in Beusichem – waar ook de Vrouwentriathlon wordt gehouden – voor de clinic. Yvette: “Zelf kon ik wel een lesje open water zwemmen gebruiken. Want wow, wat is dat open water zwemmen anders! Ik heb een aantal jaren vele baantjes afgelegd in het zwembad maar dat open water zwemmen is toch echt een vak apart. Ik miste de rechte lijn op de bodem en het (nu toch wel fijne) keerpunt! In het open water zwom ik scheef en was ik snel buiten adem omdat ik te hard van stapel liep.”

De tips van Sione hielpen direct. “Ze heeft veel handige informatie met ons gedeeld. Het was erg leerzaam! Ik merk dat het nu al beter gaat”, aldus Yvette. De atlete zou dit jaar aan de start staan van de Vrouwentriathlon Beusichem en nog enkele andere 1/8 afstanden. Maar zoals bij zovelen gooide corona roet in het eten en moest ze haar sportieve doelen bijstellen. “Wellicht wil ik begin oktober nog een andere triathlon gaan doen maar dit is allemaal afhankelijk van de coronamaatregelen. Tot nu toe afwachten tot de eerste mogelijkheid in 2021. Ondertussen train ik lekker door, hoop ik van harte dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt en dat wellicht Sione nog wissel clinic geeft!”

Grenzen verleggen

Kelly van Ruler hoopt volgend jaar haar debuut te maken op een triathlon. Sinds anderhalve maand is ze lid van de triathlonvereniging Triathlon Soest. “Maar ik volg de nieuwsbrief van de Vrouwentriathlon al een jaar, dus ik speel al langer met het idee om ooit een 1/8 te doen.” Nu ze ook nog een borstcrawlcursus volgt, leek het haar handig om haar vaardigheden in het buitenwater te verbeteren. “Ik vond het wel spannend, maar uiteindelijk viel het me erg mee, om met mijn gezicht in het water te gaan. Het is echt wel anders dan in het zwembad en dan is het fijn om goede tips te krijgen van Sione.”

Zo leerden de clinic-deelnemers zich te oriënteren – niet altijd makkelijk zonder de lijnen in het zwembad – en kregen ze tips om niet teveel onnodige zwemmeters te maken. “En ook een goede tip; als je niet veel ervaring hebt, start dan wat meer naar de zijkant of wat verder naar achteren, zodat je niet wordt overzwommen.”

Kelly heeft nog geen specifieke wedstrijden op haar bucketlist staan, maar wil sowieso meedoen aan de Vrouwentriathlon. “En de triathlon van Barcelona lijkt me ook wel wat. Ik mag graag iets sportiefs combineren met een korte vakantie! De sportieve week op Lanzarote van Sione lijkt me ook erg leuk.”

Kelly houdt wel van een sportieve uitdaging: ze heeft al heel wat obstacle runs volbracht. Sinds een paar maanden fietst ze en het zwemmen heeft ze dus ook opgepakt. “Een clinic volgen vind ik heel inspirerend. Je doet er nieuwe ideeën op én je verlegt je eigen grenzen.” De tips van Sione heeft ze nog niet in de praktijk gebracht, maar dat gaat nog wel gebeuren. “Ik hoop binnenkort aan één van de buitenwatertrainingen van de vereniging mee te kunnen doen, maar dat is even afhankelijk van mijn onregelmatige werkrooster.”