Yvon wilde wel eens horen hoe dat moet, snel wisselen

juni 18, 2018 //

/

Yvon van Beurden deed in 2013 mee aan de Vrouwentriathlon en afgelopen voorjaar aan de Zwemloop Het Lint. Beide keren was ze snel uit het water maar haalden een heleboel andere vrouwen haar in tijdens de wissel. Op 24 juni staat ze in Utrecht ook aan de start, en dan moet het wisselen echt sneller, vindt ze. Daarom deed ze op 16 mei mee aan de wisselclinic die zoals elk jaar in de aanloop naar de Vrouwentriathlon georganiseerd wordt door Sione Jongstra van Siosport.

Yvon (41, uit Utrecht) was een van de tien deelneemsters: “Ik wilde wel eens van een professional horen hoe het moest, dat wisselen. Ik had het tot nu toe altijd nogal amateuristisch aangepakt: gezwommen in badpak met BH eronder, daar fietsbroek en shirt overheen aangetrokken, sokken erbij, haar in elastiekje… Dat duurde lang! Ondertussen heb ik een trisuit, dat scheelt al, en bij de clinic kregen we tips hoe je bijvoorbeeld zonder sokken kunt lopen: met een beetje gel of speciale pleisters op je voeten tegen schuurplekken. Ook de snelsluitende veters vond ik een handige tip, en we hebben geoefend om steppend op je fiets te komen. Het was veel oefenen: we hebben de fietsen-hardloop-wissel wel acht keer gedaan!”

Nuttig dus, en was het ook leuk? “Ja, zeker! We hebben wel gelachen – vooral toen ik vergat mijn helm af te zetten! Wat ik lastig vond, was dat ik voorbij gelopen werd door meiden die met hardloopschoenen hadden gefietst. Die hoefden niet van schoenen te wisselen en die haalden me na het fietsen dus in. Nouja, het was nu maar een heel klein stukje fietsen steeds, in een echte wedstrijd heb ik voordeel van mijn fietsschoenen.”

Yvon vindt vooral leuk aan de Vrouwentriathlon dat het zo kleinschalig is en dat er vrouwen van allerlei niveau meedoen. Houd haar in de gaten op 24 juni: ze zwemt 500 meter in 9 minuten en als ze dan haar net opgedane kennis toepast, zit ze daarna razendsnel op de fiets!